Udstationeret i mellemøsten...

Udstationeret i mellemøsten...

I en verden af oplevelser...


Good Beirut

MellemøstenPosted by Axel Bluhme Sun, April 04, 2010 12:09:28

Vi var fulde af forventning, spænding og eventyrlyst da vi sad i flyet mod Beirut. Alle, vi havde snakket med, havde en historie at fortælle om Beirut – et eventyr om gåture i den gamle by, oplevelser blandt de romerske ruiner i dalene i og omkring Beyrouth, i Byblos og Baalbek eller en højtflyvende fortælling om bylivet i Beirut og de vilde diskoteker, dansende mennesker og farvestrålende drinks!

Som forventet blev vi overfaldet af taxichauffører da vi kom ud af lufthavnen – og ikke engang en lokal fyr vi havde mødt i flyet kunne forhandle prisen ned. 50 US-dollars, 10 minutters kørsel og 45 minutters diskussion (med chaufføren om overbetaling og valutakurser) senere var vi ankommet til vores Hotel Talal og klar til at møde byen ”Alle” snakker om.Hotellet (eller rettere; hostellet) var et gammelt backpackersted og et af de billigere i rækken og vi måtte da også finde os i løse vægge, udhulede senge og sovende gæster i både gange og på balkoner, da der ikke var plads nok i rummene. Men ikke desto mindre kan jeg kun anbefale stedet, som var fuld af stemning og glade mennesker samt en afslappet holding til såvel brug af service og lokaler samt rødvinsdrikkende skandinaver i opholdsstuen. Den første aften mødte vi en norsk veninde som Oskar og Johannes havde mødt for to måneder siden i Riyadh og hun (og senere hendes franske veninde) blev hurtigt en del af vores lille gruppe. Hotellet ligger i kanten af centrum og i gå afstand til Gemmayse, som er et af de bedre områder med cafeér, barer og stemning. Første aften endte vi på en nærliggende restaurant med hummus, brød og ksara (libanesisk rødvin) - Fantastisk!


Onsdag blev brugt på at udforske Gemmayse og shopping i Yessouiyeh og vi nød både cafeliv, byens kringlede gader, den svingende gamle og nye arkitektur og de gamle, hullede bygninger som stadig står som monumenter til minde om byens historie – om aftenen valgte vi at nyde lidt rødvin på hotellet og derefter at tage ned på et sted vi havde fået anbefalet – ”Behind the Green Door!” I Beirut er weekenden som i Europa, lørdag og søndag, og derfor var vores tur måske ikke helt så godt planlagt som den kunne have været – idet at vi ankom natten til onsdag og tog af sted natten til lørdag. Så Beiruts vildeste byliv må vi se en anden gang – men på ”Behing the Green Door” var der dog gang i den uanset at det var onsdag og vi havde en fantastisk aften.

Torsdag nød vi en tur på stranden – vi måtte jo udnytte chancen for at føle sandet mellem tæerne og de salte bølger inden vi igen måtte tilbage til ørkenlandet! Vi tog turen langs the cornice (fortovet som løber langs vandet i det meste af Beiruts centrum) i en lille servicetaxi, som for 2000 lebanese punds (7-8 DKR) per person kører en rundt i byen. På vejen så vi et glimt af the Pigeon Rocks, som er et store klipper der står i vandet – på samme måde som the twelve apostles i Australien. Stranden vi tog ned til var en offentlig strand og den blev bevogtet af to soldater - da det ikke er alle der kan håndtere kvinder i bikini - og vi måtte derfor spørge om lov før vi kunne gå i vandet (da vi havde både Åshild og Louise med), men vagten var super flink og holdt da også skarpt øje med at vi ikke blev generet, mens vi hyggede os med badning, sol og shisha på stranden. Fantastisk med en dukkert – helt fantastisk – og enormt savnet når man har været vant til at have Manly Beach ved hånden i 8-10 måneder!


Eftermiddagen gik med en gåtur i Hamra (som nok er det største turist og handelsområde i Beirut) og vi nød både god traditionel libanesisk mad, kaffe og masser af spændende bygninger. Efter en hurtig ”powernab” og et par glas libanesisk rødvin tog vi ud for at kigge på en af de mest berygtede natklubber i Beirut – BO18, som ligger under en parkeringsplads i udkanten af Gemmeyse (cirka) – og jeg må indrømme at det så vildt ud at de havde åbnet taget ned til diskoteket. Køen var dog enorm og efter 20-30 minutter, blev vi enige om at det ikke var natklubben B018 vi skulle bruge vores tid på (c’, Videre gik turen til et par pubber og sent på aftenen hjem til Hotel Talal efter en god aften – til trods for nederlaget ved B018.

Fredag mødtes vi med Anders fra mit kontor i Riyadh og hans kæreste, som brugte samme weekend her – dog i noget bedre standard end vores hotel og med udsigt over det meste af byen, pool på taget og en stor suite, der nemt kunne have huset 25 personer på hotel Talal (c’, Det er utroligt at se og føle de kontraster der opstår imellem de nye og gamle bygninger overalt i Beirut! Vi havde på vejen passeret Holiday Inn Hotel, som under krigen blevet sønderbombet og den dag i dag står som et enormt monument – med skudhuller i væggene, bombekratere og enorme huller i gavlene.

Vi tog derefter ud til en flygtningelejr for palæstinensiske flygtninge og gik en tur igennem deres lejr som består af en samling faldefærdige huse, et marked og en mindeplads på stedet hvor der af flere omgange er blevet begået massakre mod de palæsatinere der bor i området – senest i 2006! Det var utroligt ubehageligt at stå og se på pladsen og de store plakater der havde sat op for at mindes de faldne, men samtidigt en stor oplevelse og det var utroligt at gå rundt og blandt alle disse flygtninge og snakke med de få der kan engelsk. Jeg havde endda også held til at snakke med Ali – en ung dreng på 10-12 år som havde boet i Danmark i 8 år – og han fortalte historier både fra DK og fra Libanon. Vi blev vist rundt af et par ”gadedrenge” på 16-18 år som viste en masse om både massakrerne og området og de var super nysgerrige om både Danmark, men også Sverige, Norge og Frankrig og de hjalp med at oversætte fra alle de andre nysgerrige mennesker som nogle gange samledes om os eller bare sagde hej i forbifarten. Det var en stærk og meget intens oplevelse!

Efter bare en time eller to derinde tog vi videre til The Cornice og fandt en hyggelig restaurant hvor vi kunne nyde en god middag inden vi tog i lufthavnen!

En alt for kort weekend i Beirut er ovre – det er helt sikkert langt fra sidste gang jeg har besøgt Beirut!

  • Comments(0)//desertviews.sendmoremoney.dk/#post9