Udstationeret i mellemøsten...

Udstationeret i mellemøsten...

I en verden af oplevelser...


Kære Dagbog

MellemøstenPosted by Axel Bluhme Sun, February 28, 2010 17:01:32


Riyadh, d. 28.02.2010

Dagene går hurtigt i den tørre luft og jeg har svært ved at får skrevet ”dagbog” hver dag. Tit tager vi af sted på arbejde omkring 8.45 og efter arbejdet kalder træningscentret. Derfor er vi tit først på vej ud og handle omkring kl 20 og inden vi når hjem og får lavet mad er klokken mange. Skype bliver ikke til så meget, men har da fået det til at virke nu – og dejligt at jeg har fået snakket lidt med et par stykker allerede (c’, Nu er bloggen her endelig oppe at køre og jeg har opdateret den med kombinerede mails og historier fra jeg tog hjemmefra og til starten af sidste uge. Herunder kommer en (efter mit hoved kronologisk) beretning om mine oplevelser siden sidst (c’,

ID Design (også kaldet Idémøbler)

Efter vores mislykkede tur ud i Riyadhs travle aften trafik i sidste uge (hvor vi ikke fandt ID Design) måtte vi gøre et nyt forsøg. Vi smed fortøjningerne og satte sejl mod det kryds som vores chef havde sat på googlemaps og snart efter zigzaggede vi gennem myldretiden tætte trafik. Denne gang var vi mere heldige og efter overraskende kort tid fandt vi hvad vi søgte – det arabiske svar på det danske møbelhus Idémøbler: ID Design.. Opstemte og fulde af forventninger gik vi ind og søgte højt og lavt efter nogle lænestole til huset – men efter en lang søgen måtte vi sande at den arabiske mode ikke helt er den samme som i DK. Guldstof og glitrende farver var ikke lige det vi ledte efter, men vi fandt da til sidst nogle enkle og pæne loungestole til stuen. Lidt ligesom i IKEA skal man have fat i en ekspedient som så kan finde ud af om stolen overhovedet er på lager. Vi havde valgt en model hvor de kun have to stk. tilbage (ØV) så vi måtte nøjes med dem. Da vi kom ud til bilen kunne de ikke være i baggage rummet, så Anders og jeg måtte pakke os ind i stolene på bagsædet i stedet – på ægte arabisk manér – og af sted det gik.. No worries, kort efter var vi hjemme med vores nyeste indkøb.

Skrædderen i Bartha.

Dagen efter tog vi i the gym og trænede en smule og det var super dejligt at få rørt sig lidt. Det var svømmedag og det blev til 40 baner a 20 meter dvs. ca. 800 meter, hvilket jeg er godt tilfreds med. Men på vej hjem kom vi i tanke om at vi havde købt stof til vores gardiner i stuerne og de skulle sys (og helst snart) – ergo satte Oskar og Jeg de andre to af og fortsatte ned mod centrum af Riyadh, hvor skrædderkvarteret Bartha ligger lige ved siden af. Vi kørte igennem tæt befolkede gader og pludselig dukkede farvestrålende butikker, men flotte kjoler, smokinger, suits og alle mulige slags stof i alle mulige varianter og farver op. Butikkerne lå tæt efter hinanden og ned af sidegade og stræder og snart efter fandt vi et sted at parkere bilen. Nysgerrige blikke fulgte os og gadesælgere forsøgte at sælge os frugt og grønt som var flotudstillet på små gadeboder udenfor små restaurenter eller skrædderbutikker.. Gaderne var små, smalle men godt oplyste og Oskar viste vej igennem labyrinten mod ”Mr. Genius” – den mest benyttede skrædder (blandt vesterlændinge) på grund af hans kvalitet og super service (og fornuftige priser).. Vi havde et par bukser der skulle have en ny knap og havde egentlig bare tænkt at spørge ham om en god gardin skrædder, men han mente at han selv var den bedste (!) og tja, så tog vi ham. I eftermiddag skal vi ned og hente resultatet, så det bliver ret spændende om han har forstået os rigtigt.. Det tog lidt tid at forklarer ham hvordan vi gerne ville have dem og hvilke der skulle være hvilke længde osv. Osv.

Derefter skulle vi hjem og spise lækker mad som Anders og Johannes havde kreeret, og vi nød at flade lidt ud ovenpå en lang dag.

Barbershop på arabisk og første køretur alene.

Onsdag aften blev det til en grillaften på taget af huset og med masser af god mad, nolalkohol øl (som sædvanlig) og masser af hygge.. Vi gik dog forholdsvis tidligt i seng, da vi skulle ret tidligt op torsdag og ordne en masse ting i huset. Jeg fik sat de sidste lamper op i spisestuen og gjort rent, mens de andre klarede lignende opgaver rundt omkring i hytten – Derefter fik jeg instuktioner i at finde vej i trafikken til en god tyrkisk barbershop så jeg kunne få klippe mit halvlange skæg af. (c’, Heldigvis er jeg ikke helt skeløjet når det kommer til at finde vej (?!) som kort efter holdt jeg udenfor en tyrkisk barbershop på den rigtige gade.

Da jeg kom ind ad døren stod der ca. 5-6 arabiske eller indiske fyrer omkring mig og bød mig velkommen, og så kom chefen og tog i mod bestilling og jeg blev vist ind i et lille ottekantet rum – uden loft og med spejle på alle væggene. Der duftede af krafig barbersprit og de mærke trævægge med spejlene lignende noget de havde stået der i hundrede af år.. Kort efter kom min barber ind, med en engelsk talende tolk og sammen fik jeg forklaret hvordan jeg ville have det og så i gang.. Først blev mit ansigt vasket med en varm fugtig vaskeklud, derefter sæbet ind i barberskum og frem med ragekniven – lige som man havde forestillet sig – og kort tid efter blev mit ansigt vasket med kold klud og til sidst barbersprit. Sluttelig klippede han pænt bakkenbarterne til og satte mit hår i en frisure der sikkert er moderne hernede, men ikke lige et hit hos mig.. Men Hallaz, jeg var blevet barberet og det for kun 25 SAR dvs. ca. 40 danske kroner.

Torsdag aften stod den på fest og ballade - i det at Oskar (via nogle venner) havde fået fat i fire billetter til fest i en compound inde i byen – Der er jo alkoholforbud i kongedømmet, men festes det skulle der og vi mødte da også frem tidligt da vi havde fået at vide at festen faktisk ville have sprut til favorable priser… Det viste sig nu hurtigt at de favorable priser var 40 SAR pr. drink (ca. 60 kroner) og det for en mikroskopisk sjat vodka.. Nå, men fulde det blev vi altså ikke – til gengæld var det sjovt at feste med nogle saudisk valentines par – alle gifte – og sludre med dem om deres dagligdag her i Riyadh. De fleste saudiere til denne fest har rimeligt mange penge og mangler derfor ikke noget.. De arbejder alle i Riyadh (også kvinderne) indenfor forskellige erhverv, for eksempel sygeplejen, administrativt og på kontorer i forskellige brancher. De fleste har boet i udlandet og taler rigtig godt engelsk – men det er klart et mindretal der har mulighed for dette og lige så snart man kommer udenfor Riyadh er der rigtig langt imellem dem der har penge og/eller uddannelse. Efter en god aften blev vi hentet af vores ”private” taxa-chauffør Nazeer som kørte os sikkert hjem til huset – til tonerne af Michael Jacksons ”Thriller” og ”Billie Jean” for fuld skrue.. Riyadh er pænt oplyst om natten så det var ret fedt at se på vejen hjem.

Deserttrip, Quadbikes og filippinsk fest i saudisk sandstorm.

Næste morgen blev vi hentet tidligt om morgenen så det var lidt hårdt at komme op efter få timers søvn – men af sted til ørkenen skulle vi!! Et bad, noget hurtigt morgenmad og en lynpakning af det mest nødvendige senere satte vi kursen vestpå og efter 20 min kom vi til et checkpoint hvor de lokale myndigheder holder øje med banditter og smuglere og alt muligt andet.. Derefter forlod vi det riyadhske Platou, og kørte ned af en stejl vej som skar sig igennem sandstensklipperne.. Fantastiske scenarier og hvis det ikke havde været for alt det støv der hænger i luften hernede havde man sikkert kunne se rigtig langt.. Men vi kunne ikke se meget mere end et par kilometer og fortsatte derfor ufortrødent videre ud på vores lille ”desert-trip” – vi krydsede et par wadi’s på vejen og kunne se hvordan de lave ”wadi’er/canyons” var fulde af palmer og frodige, grønne planter – fuldstændigt syret i et ellers enormt goldt landskab. Flere steder så vi også kameler og dromedarer – nogen i fangenskab og nogen der var vilde – og endda også nogle unge kamelbørn.. Ret fedt!

Vi kørte ud til et lokalt tilløbsstykke, nogle klippestykker som de lokale klatrer på i deres weekender og samtidigt skriver eller ridser deres navne ind i. Det er var også ret syret at se hvordan de har smidt affald i ørkenen – helt uforståeligt set med danske øjne! Mange steder ligger bjerge af dæk og flyder og man ved ikke om de har ligget der i 3 eller i 30 år.

Derfra kørte vi til ”the red sands” - nogle røde sanddunes, so0m minder rigtig meget om dem i Australien. Her kunne vi leje Quadbikes af nogle lokale afghanere som øjensynligt mere eller mindre lever af at sidde i ørkenen hele dagen og vente på at der kommer nogle saudiere eller expats forbi og lejer deres udstyr.. Hjelme? ”Næh, det har vi ikke..” Sikkerhed? ”Nix, I må bare køre ordentligt..” Sjovt? ”Ja, mega sjovt!!”

Vi kørte rundt en times tid og var fuldstændigt smurt ind i sand fra top til tå efter bare et par minutter, så da vi endelig var færdige måtte vi børstes af, tømme skoene og forsøge at tømme både øre, næse og øjne for sand.. Det er helt sikkert ikke sidste gang (c’, (Men surt at vi måtte vente med badet til om aftenen..)

Vi kørte til et lille landsted i en ”landsby” af meterhøje mure, og da den søvnige afghaner havde lukket os ind af porten, befandt vi os i en lille privat oase – ejet af en saudier som har et godt forhold til filippinerne – og her blev det grillet og fundet lækre snacks frem i den helt store stil. Hele filippinerklanen var med og middagen var klar da vi kom – vi var mere eller mindre æresgæster, selvom festen var til ære for en af pigerne, som var færdig som sygeplejerske og nu skal hjem til Filippinerne efter 5 år i Saudi. Efter maden blev der arrangeret karaoke i den helt store stil og en masse festlige lege, blandt andet Samson, Lion and Delahlia (det kropslige svar på sten, saks og papir), limbodans, stoleleg (hvor mændene er stolene som pigerne skal sidde på og den der ikke får en plads er ude)… Fantastisk morsomt! Midt under legene blev vi afbrudt, da en stor sandstorm kom ind over og vi lige måtte sørge for at sandet ikke kom ind i teltet med maden og drikkevarerne. Men hurtigt genoptog vi legene og jeg må sige at de var opfindsomme – Alt fra Appelsiner til mønter kunne bruges til at lave en ny leg med, men det fedeste var næsten vores ”gamehost” der med mikrofonen fra karaokesystem sørgede for at alle hele tiden var opdateret om hvad der foregik og hvad reglerne var (på bedste japanermanér oven i købet!)…

Om aften havde sandstormen lagt sig og vi kom hurtigt hjem igen – dog måtte jeg lige have fat i førstehjæpskassen da jeg lige fik skåret en godt hul i fingeren da jeg skulle skrælle kartofler – flot! Så nu render jeg rundt med plastre på mig i døgndrift og forsøger at holde sand og støv væk – men umiddelbart heler det nu fint (c’,

Hyg jer og god weekend til jer alle.. (c’,

  • Comments(1)//desertviews.sendmoremoney.dk/#post3